Hybride Onderwijs

Hybride Onderwijs

Hybride lessen, hybride onderwijs, hybride leervormen en tal van andere benamingen, de laatste weken zien we deze term met regelmaat voorbij komen. Maar wat is hybride onderwijs nu precies?

De afgelopen jaren heeft het onderwijs een andere wending gekregen, technologie heeft zijn stempel gedrukt op het onderwijssysteem, boeken maakten plaats voor tablets, archiefkasten en schoolborden verdwenen en cloudopslag en whiteboards deden hun intrede.

Begin 2017 werden de eerste stappen naar “De docent van morgen” gezet, o.a. vanuit een tekort aan praktijkdocenten. In een hybride leeromgeving worden een schoolse setting en de praktijksetting met elkaar verbonden, waarbij de docent zijn of haar baan in het bedrijfsleven combineert met het onderwijs. Op een projectmatige wijze werken studenten, via de Scrum methode, aan realistische praktijkopdrachten met echte opdrachtgevers. De docent heeft hierbij een coachende rol waarbij hij coacht op eigen regie van de student. Hierbij worden de school en beroepspraktijk fysiek bij elkaar gebracht.

Flexibele oplossing

Indien een hybride oplossing niet aansluit op uw leerlingen, kunt u ook kijken naar een flexibele oplossing. Een flexibel klaslokaal heeft geen vaste zitopstelling en heeft meubilair dat gemakkelijk kan worden verplaatst om open samenwerkingsruimtes of besloten privéruimtes te creëren voor gericht studeren.

De flexibele klasindeling biedt verschillende voordelen. De vrijheid hebben om te kiezen waar en hoe te zitten en te bewegen wanneer ze willen, stelt studenten in staat keuzes te maken, een belangrijke vaardigheid die vooral belangrijk is voor jongere kinderen om zich te ontwikkelen. Zoals we allemaal weten, is het voor kinderen en jongeren bijzonder uitdagend om enkele uren per dag stil te zitten. Flexibele klaslokalen bieden beweging en comfort en creëren een ruimte die meer bevorderlijk is voor leren.

Hybride Lessen

Een verlengde van hybride onderwijs zijn de zogenaamde hybride lessen. Helaas bieden niet alle klaslokalen voldoende ruimte om aan de ander-halve-meter te voldoen, om toch onderwijs te kunnen aanbieden aan studenten is de inzet van hybride lessen een uitstekende oplossing. Door het toevoegen van videoconferentie, kunt u uw lessen hervatten en les geven aan studenten in het klaslokaal alsmede studenten thuis. Er zijn tal van mogelijkheden, afgestemd op uw wensen, eisen en budget.

Kies een onderwijsvorm die past bij de gebruiker, en stem devices daarop af.

Om een leervorm te laten slagen is het van belang dat leerlingen, docenten, ouders en collega’s probleemloos kunnen samenwerken. Google Classroom, Microsoft Teams en Zoom zijn slechts enkele communicatieplatformen voor communicatie op afstand tussen leerlingen, docenten, ouders en collega’s. Video vergaderen, Webinars en het opzetten van break-out rooms begint te integreren in onze manier van werken. Denk aan mogelijkheden om leerlingen thuis en op school tegelijkertijd les te kunnen geven. Maar ook een manier om studenten, leerlingen te motiveren, samen te werken aan een project.

Zet nu de stap naar hybride of flexibel onderwijs!

Door te investeren in Audiovisuele oplossingen kunt u klaslokalen toekomstbestendig maken. Koop, huur of lease, kies voor de meest gunstige oplossing.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over hybride onderwijs? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan.